Sweets
minden ami édes

MENÜ

Italian ice cream.jpg

 

A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar népszerűvé vált, az 1900-a évek elején már minden szakácskönyvben volt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyek bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez. A fagylaltban a tej miatt jelentős mennyiségű kalcium és vitaminok találhatóak, viszont sok benne a káros telítet zsírsav is. A modern, üzletekben kapható fagylaltok és jégkrémek stabilizáló- és emulgeálószereket is tartalmaznak, ami az eltarthatóság idejét növeli. Egy gombóc energiatartalma körülbelül 100-160 kcal, 5-15% zsírt tartalmaz.

 

 

Házigyümölcsös fagyi recept:

 

Hozzávalók

90 dkg földieper

20 dkg málna

2 dl sűrű tejszín

15 dkg cukor

 

Elkészítés

A gyümölcsöket megmossuk, egy turmixgéppel eldolgozzuk a cukorral és a tejszínnel. Szűrőn kétszer átpréseljük.Fagylaltgépbe tesszük és követjük a gép használati utasítását. Áttöltjük egy fagyálló fedeles tálba, és fagyasztóban tároljuk.Fagylaltgép nélkül: A leszűrt masszát egy fagyálló edénybe öntjük, lefedjük, és betesszük a mélyhűtőbe, majd óránként egy elektromos habverővel átdolgozzuk -legalább 3-szor.

 


 

Szavazás

Melyik a kedvenced?
gumicukor
csoki
fagyi
muffin
Asztali nézet